kekrikemut

KEKRIKEMUT – Perheen, sukulaisten, ystävien, erilaisten yhteisöjen ja piirien juhla


Kekri on talonpoikaiskulttuurin tärkein juhla, johon entisajan vuodenkierto päättyi ja uusi vuosi alkoi. Sato oli korjattu, oli aika juhlia ja pitää tauko. Kekriä juhlitaan hyvän ruoan, juoman ja iloisen ohjelman merkeissä. Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestää vuosittain kekrikemut sekä erilaisia kekritapahtumia erityisesti lapsille. Tältä sivulta voit lukea menneistä kekrikemuista ja -tapahtumista ja hakea samalla vaikka inspiraatiota omien kekrikemujen järjestämiseen. Katso myös sivuston vinkit juhlien järjestämiseksi sekä herkulliset kekrireseptit.

2017

Kekrikemut Stadin Panimolla Helsingissä

Talonpoikaiskulttuurisäätiön, Kalevalaisten Naisten Liiton ja MTK-Helsingin yhteiset kekrikemut järjestettiin tänä vuonna olut-teemalla 10.11.2017, Stadin Panimolla Helsingin Suvilahdessa. Ilta alkoi panimokierroksella sekä olutmaistelulla. Olutasiantuntija Anikó Lehtinen piti tämän jälkeen mielenkiintoisen esitelmän oluen kulttuurihistoriasta ja nykyisestä olutkulttuurin murroksesta. Illan ruokatarjoiluista vastasi Ravintola Lämpö Suvilahden perinnemenulla.

Muita kekritapahtumia

Torstaina 5.10.2017 järjestettiin kekritempaukset Helsingissä Narinkkatorilla ja Turussa Hansa-korttelissa. Helsingin yliopiston ainejärjestö NEFA-Helsinki ry ja Turun yliopiston ainejärjestö Seita ry toivottivat kulkijoille hyvää kekrin aikaa jakamalla kekripipareita ja ilmapalloja.

Helsingissä Kansallismuseon Ateljeessa järjestettiin yhdessä Kansallismuseon kanssa lasten kekripaja 28.10.2017. Kekripajassa lapset saivat koristella kekripukkipipareita ja värittää itselleen kekripukkinaamion. Askartelun ohessa luettiin Kreetta Onkelin kirjoittamaa ja Jussi Kaakisen kuvittamaa kekriseikkailukirja Ahmattien yötä.

2016

Kekrikemut Kalevala-kartanossa Helsingissä

Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Kalevalaisten Naisten Liitto ja MTK-Helsinki järjestivät jälleen yhteiset kekrikemut. Illan musiikista vastasi Ämmät äänessä -yhtye. Kemuihin osallistui yhteensä 70 jäsentä ja yhteistyökumppaneiden jäsentä.

Muita kekritapahtumia

Naantalin pääkirjastossa järjestettiin 4. - 5.10.2016 koululaisille kekriaamupäivät, joissa koristeltiin kekripipareita. Lapsia oli tilaisuuksissa yhteensä lähes 60, liskekripipariäksi kirjaston henkilökuntaa sekä opettajia.

Helsingin Annantalolla järjestettiin 16.10.2016 lasten kekripiparipaja ja kekrinaamarin askartelua. Näyttelija Mari Rantasila kävi lukemassa Ahmattien yö -tarinan. Osaanottajia - lapsia ja vanhempia oli yhteensä noin 90.

Näyttelija Mari Rantasilan kanssa vierailtiin lokakuussa 2016 kymmenellä koululla (Helsinki, Vantaa ja porvoo) lukemassa Rantasilan dramatisoimaa Ahmattien yö -kirjaa. Lukuhetkiä oli yhteensä 21. Lukuhetkillä tavoitettiin yhteensä 823 lasta ja 48 opettajaa. Lukuhetket onnistuivat hyvin ja niistä saatiin erinomaista palautetta.

Kansatieteen opiskelijat toteuttivat 28.10.2016 kekritempauksen, jossa ohikulkijoille jaettiin Helsingin asematunnelissa kekripipareita sekä kekriesitteitä.

2015

Kekrikemut Armas-ravintolassa Helsingissä

Kalevalaisten Naisten Liitto, Talonpoikaiskulttuurisäätiö ja MTK-Helsinki järjestivät 29.10.2015 yhteiset kekrikemut teemalla ''Tupa ryskyi, parret paukkui''. Kemuja ennen MTK-Helsinki järjesti perinteisen iltalypsyn. Nykypäivään sovelletun kekriaterian lähiruokateemalla suunnitteli ja toteutti ravintoloitsija Heikki Ahopelto. Kekripukki vieraili paikalla luonnollisesti pitojen ollessa parhaimmillaan. Ruoan jälkeen kemuissa kuultiin Tupa ryskyi, parret paukkui - Suomen kansan rivot runot -esitys, joka on koottu arkistojen uumenista kaivetuista kalevalaisista kansanrunoista. Nämä mm. Elias Lönnrotin ja S.A. Gottlundin keräämät runot ovat jääneet arkistoihin ''epäsiveellisyytensä'' vuoki. Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja Petra Lampinen ovat koonneet näistä hauskan ja punat poskille nostattavan esityksen.

Muita kekritapahtumia

Annantalolla Helsingissä järjestettiin Mikkelinpäivänä 27.9.2015 kekripiparipaja. Pajassa koristeltiin kekripukkipipareita ja väritettiin kekripukkinaamareita. Askartelun ohessa kerrottiin tarinoita kekristä, pelattiin kekrimuistipeliä ja leikittiin piirileikkejä. Pajassa oli selailtavana myös maailman ensimmäinen kekriaiheinen lasten seikkailukirja Ahmattien yö, jonka on kirjoittanut Kreetta Onkeli ja kuvittanut Jussi Kaakinen.

2014

Kekrikemut Armas-ravintolassa Helsingissä

Säätiön perinteiset kekrikemut järjestettiin 30.10.2014 säätiön jäsenen Heikki Ahopellon Armas-ravintolassa. Yhteistyökumppanina oli MTK-Helsinki ry. 

Muita kekritapahtumia

Säätiö järjesti Seurasaarisäätiön ja Seurasaaren ulkomuseon kanssa toisen kerran Seurasaaren Kekri -tapahtuman 14.9.2015. Säätiö tuotti tapahtumaan lasten kekripajan. Tapahtuman ohjelmassa oli lisäksi hämäränhyssytarinoita lapsille, Satumetsän syysjuhla -konsertti, Pestuumarkkinat -kuvaelma, sadonkorjuuseen osallistumista Leppälän kasvimaalla, kekrileikkejä, kansantanssiesityksiä, Inehmokuoron lauluesityksiä, kirkossa hartaushetki ja syyssadon siunaus, tuottajatori ja kahvilapalveluita. Alueella liikkui kekripukki säätiön tuottamassa asussa. Tapahtumassa kävi päivän aikana 500 ihmistä.

2013


Kekrikemut Ravintola Lasipalatsissa Helsingissä

Talonpoikaiskulttuurisäätiön perinteiset kekrikemut järjestettiin Ravintola Lasipalatsissa 19.9. 2013. Kekrikemujen puhujana toimi MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Säätiön julkaiseman ja Maahenki Oy:n kustantaman uutuskirjan Ahmattien yö kirjoittaja Kreetta Onkeli ja kuvittaja Jussi Kaakinen olivat signeemaarassa kirjoja. Illallisen menu sisälsi luomupunajuurta, Peltola Blue -juustoa ja punajuurivohvelia, ylikypsää karitsanniskaa, paistettua kaalia ja sipulilientä sekä mustikkakukkoa ja jogurttijäätelöä kyytön maidosta. Kemuihin osallistui 30 säätiön jäsentä ja ystävää.

Muita kekritapahtumia

Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjesti Seurasaarisäätiön ja Seurasaaren ulkomuseon kanssa ensimmäisen Seurasaaren Kekri -tapahtuman 28.-29.9.2013. Säätiö tuotti tapahtumaan lasten kekripajan, jossa lapset koristelivat kekripipareita ja leikkasivat kekrinaamioita. Tapahtuman ohjelmassa olivat lisäksi Pestuumarkkinat -näytelmä ja hämäränhyssytarinahetkiä, alueella liikkui kekripukki ja oli pienimuotoinen tuottajatori. Tapahtumassa kävi kahden päivän aikana 800 ihmistä.

2012

Kekrikemut Ravintola Perhossa Helsingissä

Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjesti yhteistyössä MTK Helsinki ry:n ja Seurasaarisäätiön kanssa kekrikemut 15.10.2012 Ravintola Perhossa. Kemuihin osallistui 64 ihmistä. Kemuja edelsi MTK Helsingin perinteisiin kuulunut maa- ja metsätalousministeriön iltalypsy, jossa valtiosihteeri Risto Artjoelta kyseltiin vuoden 2013 budjetista. Perhon suussasulavaan kekribuffetiin koostui punajuurimarinoidusta lohesta, palvilampaasta ja puolukka-kaalisalaatista, sienisalaatista, marinoiduista syksyn juureksista, kauden vihersalaatista, kastikkeesta, tuoreesta leivästä  ja yrttileviteteestä, kermaisesta riistapadasta, syksyn säräjuureksista, perunasoseesta ja porkkanakakusta. Maittavan kekriaterian lisäksi ohjelmassa oli säätiön jäsen, lähiruokayrittäjä Heikki Ahopellon puheenvuoro sekä kansanmusiikkiyhtye Inhmon musiikkiesitys.

Muita kekritapahtumia

ELMA-messuille 9. - 11.11.2012 tuotettiin toisen kerran Lasten kekripaja -tapahtuma. Pajassa vieraili tälläkin kerralla reilusti yli 2500 lasta, koululaista, vanhempaa ja opettajaa. Lapset ja koululaiset koristelivat kekripukkipipareita, jota varten säätiö on teettänyt oman piparkakkumuotin. Lisäksi kekripajassa leikeltiin kekrinaamareita.

2011

Kekrikemut Ravintola Lasipalatsissa Helsingissä

Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjesti säätiön omat kekrikemut 20.20.2011 Ravintola Lasipalatsissa. Maittavan kekriaterian lisäksi ohjelmassa oli puheita ja musiikkiesityksiä. Herttoniemen Ruokaosuuskunnan vetäjä Olli Repo kertoi osuuskunnan kaupunkiviljelystä ja osuuskunnan ensimmäisen vuoden oman pellon viljelykokemuksista ja kompastuskivistä. Ohjelmajohtaja Eeva Hellström Sitran Maamerkit - ohjelmasta puhui Sitran ohjelmasa, maaseudun mahdollisuuksista ja omista lapsuuden halloweenin vieton kokemuksistaan New Yorkissa. Heidi Haapoja ja Amanda Kauranne viihdyttivät lauluesityksillä ja vetivät yleisön mukaan piirileikkeihin.

Muita kekritapahtumia20.11.2011 järjestettiin yhteistyössä MTK:n, Ruoka-Suomi -teemaryhmän ja Sitran Maamerkit -ohjelman kanssa ravintola- ja ruoka-alan ammattilaisille ja medialle verkostoitumistapahtuma. Tilaisuudella pyrittiin innostamaan ravintoloita sadonkorjuujuhla- ja kekrijuhlaperinteen käynnistämiseen. Puhujina olivat tutkimuspäällikkö Johanna Mäkelä, kokki-yrittäjä Pipra Hurmerinta, tuottaja Päivi Rajakari ja ylitarkastaja Kirsi Viljanen. Tapahtumaan osallistui 80 henkilöä pääkaupunkiseudulta.

ELMA-messuille 11. - 13.11.2011 tuotettiin Lasten kekripaja -tapahtuma. Tarkoituksena oli testata yhtä lasten kekritapahtumakonseptia, joka on sovellettavissa koko maassa erilaisten lastentapahtumien yhteyteen. Lasten Kekripaja ELMA-messuille onnistui erinomaisesti. Kolmen päivän aikana pajassa kävi lähes 2500 lasta, koululaista, vanhempaa ja opettajaa. Lapset ja koululaiset koristelivat kekripukkipipareita, jota varten säätiö on teettänyt oman piparkakkumuotin. Lisäksi kekripajassa leikeltiin kekrinaamareita.

Improvisaatiotettari Naamat esiintyi kekripajassa kolme kertaa jokaisena päivänä. Naamat esitti itse tekemänsä näytelmän kekristä. Lasten Kekripajan toteuttamisen mahdollistivat MTK:n säätiön apuraha. Metsäliitto lahjoitti rahaa ja paperitavat ja DrOetker piparkakkujen koristelutarvikkeet. ELMA-messujen ohjelmalavalla ympäristökirjailija Juha Kuisma ja kokki-yrittäjä Pipsa Hurmerinta puhuivat kekrin perinteestä ja ajankohtaisuudesta Suomen syksyyn sopivana juhlana ja sesongin ruokiin perustuvasta ruokakulttuurista. 2010

Kekrikemut Ravintola Lasipalatsissa Helsingissä

lasipalatsiTalonpoikaiskulttuurisäätiö juhli ystäviensä ja yhteistyötahojensa kanssa kekriä torstaina 21. lokakuuta Ravintola Lasipalatsissa Helsingissä. Ilta oli omistettu herkuttelulle ja hauskanpidolle – kekrin parhaita perinteitä noudattaen.

Päivällisenä tarjoiltiin viimevuotisen kokkiopiskelijoiden menukilpailun voittanut ateriakokonaisuus. Alkuruokana oli vuohenjuustotoast salaattipedillä ja pääruokana lampaanpaistia puolukka-sienikastikkeen, uunijuuresten ja punajuuriduchessen kera. Herkuttelun päätteeksi tarjoiltiin omenanyytti vaniljakastikkeella.

Voiton napanneet Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston silloiset opiskelijat Hanna Kuivisto ja Elisa Loponen esittelivät menun, joka oli laadittu perinnettä uusintaen. Useimmat ruoan valmistukseen käytetyt ainekset ovat olleet suomalaisille tuttuja jo satojen vuosien ajan; niiden makuhermoja hivelevä salaisuus kätkeytyi perusainesten makuyhdistelmään ja taitavien kokkien kykyyn nostaa esiin kustakin aineksesta sen herkullisimmat aromit.

Liekö herkkujen tuoksu houkutellut paikalle karvaiseen nuttuun sonnustautuneen kekripukin alias Arto Tuomisen, joka kirves-keritsimellä uhkasi hajottaa akvaarion ellei juhlijoiden pöydältä liikenisi hänellekin jotain. Juhlijat täysin mykistyivät eikä pukin auttanut muu kuin kitkerää kattauskoristeena ollutta sipulia mutustellen ja matalasti manaillen poistua.
Ruoka-alan monivaikuttaja Eeropekka Rislakki piti suomalaisten pientuottajien ylistyspuheen ja kertoi Eat & Joy Maatilatorin tavoitteista. Torin myyntivalikoimaan kuuluu pientuottajien huippuraaka-aineet sekä jalosteet ja tarjonta, jonka pääosan muodostavat lähiruoka- ja luomutuotteet, määräytyy sesongin mukaan. Tori on kerännyt laajan asiakaskunnan, mikä selkeästi todistaa vaihtoehtojen tarpeellisuutta.

Juhlijoiden herkuttelua ryydittävät kansanmusiikin opiskelijoiden Amanda Kauranteen ja Heidi Haapojan ohjelmanumerot, joihin yleisökin innostuneesti välillä osallistui.
Makuhermoja ja mieltä hellivä ilta kirvoitti syksyn ankeuden kaikkien mielistä.


2.10.2010 Kekrikemut Ruovedellä
Kylätalo Tapiola, Hanhontie 10, 35750 Väärinmaja

Ensimmäiset kekrikemut Ruovedellä olivat menestys

Yli 100 hyvän ruoan tuottajaa ja ystävää kokoontui yhteisen herkkupöydän äärelle Ruoveden Väärinmajalle juhlistamaan kekriä. Hyväntuulinen ja rento tunnelma lauluineen ja sketseineen tahditti kemuja. Kokki Markus Maulavirta ylisti puheessaan maaseudun makuja ja ihmetteli suomalaisen ruoan halpaa hintaa. Ruokana oli pääosin lähialueen tuottajien raaka-aineista koostettuja herkkuja kuten savulammasta, graavisiikaa, kylmäsavustettua lohta, kyyttö- ja vuohenjuustoa, ruisleipää, omenahyvettä, uunijuustoa. Pääruokana oli puolitoista vuorokautta savusaunassa kypsytetty Niittymäen possu, joka kannettiin esille salin läpi. Possu oli niin hyvää, että sitä jonotettiin lautasille useamman kerran lisää, kertoo projektipäällikkö Tiina Perämäki. Somistuksessa ja kattauksessa oli yhdistetty sekä perinteistä että modernia, ja lautasalusiin oli painettu Kekrikemut-logo. Pitopalvelu Vuokko Kallonen vastasi ruoan valmistuksesta ja tarjoilusta.
Ylös