kekrileikit

KEKRILEIKIT - Leikkejä ja pelejä kekri-iltojen iloksi kaiken ikäisille

Kekrinä leikitään! Perinteisesti monenlaiset leikit ovat kuuluneet kekriin, on leikitty sitä mitä suinkin leikkivälle juhlaväelle on tullut mieleen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston perinnekatkelmissa mainitaan kekrin yhteydessä esimerkiksi erilaiset sokkoleikit, Jytyn jauhanta ja keinuminen.

"Jytyn jauhaminen on semmosta, että kaksi henkeä ottaa toestensa käsistä kiini ja heittäytyy rennoksi taakse päin ja rupeevat pyörimään ja pyörivät niin kauvan kun piä pyörryksissä juoksevat ja lentävät johonkin nurkkaan. Sitten rupee toenen pari ja sitä tehen niin kauvan kun kaikki on jauhaneet. Sen jälkeen ruetaan piiriin eli piiriä pyörimään ja laulamaan piirilauluja. Piiriä pyörittiin niin, että tehtiin niin iso piiri kuin tupaan sopi, tytön vieressä oli poika ja pitivät käsistä kiini ja siinä hiljalleen pyörittiin ympäri ja laulettiin piirilauluja." (katkelma perinnetekstistä: Kiuruvesi, Juho Nivalainen KRK 109:988.1935-36) Lue koko teksti ja monia muita Suomalaisen kirjallisuuden Seuran sivuilla esitellyistä alueellisista kekriperinteistä. Vasemmalta valikosta pääset vaihtamaan aluetta.

Piirileikkejä leikkivät yleensä nuoret ja nuoret aikuiset, eivät niinkään lapset. Perinteisiä piirileikkejä löytyy esimerkiksi teoksesta Ilokerä, jonka on toimittanut Pirkko-Liisa Rausmaa (SKS, 1984). Teoksessa on joitakin lapsillekin sopivia vaihtoehtoja kuten Lysti leikki, jonka sävelmään voi tutustua klikkaamalla tästä. Laulun sanat ja tanssiohjeet voi tulostaa tästä.

Koska kekri on sadonkorjuujuhla, sopii juhlaan loistavasti perinneleikki nimeltä Nauriisilla. Leikki havainnollistaa nauriin kasvua ja satokauden eri vaiheita kylvöstä sadon varastointiin. Lue ja tulosta leikkiohjeet tästä. Perinneleikeistä kiinnostuneille on Kalevalaisten Naisten Liitto julkaissut Ulla Pielan toimittaman "Lähtisitkö leikkiin? Perinneleikkejä" -kirjasen, josta löytyy Nauriisilla ja monia muita leikkejä.

Kekrinä juhlitaan töiden päättymistä ja vapaan alkamista. Sen vuoksi kekrinä on usein leikitty Työ ja työkalu -leikkiä. Olli Aulio ohjeistaa Suuressa leikkikirjassaan seuraavasti: "Leikkijät istuvat piirissä. Jokainen kuiskaa vasemmalla puolella istuvalle toverilleen jonkin työkalun nimen ja oikealla istuvalle jonkin työn. Sen jälkeen jokainen ilmoittaa mitä työtä hänen pitäisi tehdä ja millä työkalulla. Leikin aikana saa kuulla mitä hullunkurisempia lauseita." Leikittäessä voidaan miettiä sadonkorjuutöitä tai mitä tahansa muita tuttuja töitä. Hauskoja lauseita syntyy varmasti, tyyliin: "Nostan perunoita sahalla", "Hakkaan halkoja tietokoneella" tai "Teen läksyjä lapiolla." Aulion Suuresta leikkikirjasta löytyy lukematon määrä erilaisia leikkejä, joista voi valita mieleisensä myös kekrin viettoon.
Ylös