Talonpoikaiskulttuurisäätiö käynnisti Kekristä kansanjuhla -hankkeen vuonna 2009 ja se on edelleen merkittävä osa säätiön toimintaa. Hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa kekrin vietto suomalaisena sadonkorjuun, ruoan, valon ja hauskanpidon juhlana syyskuun ja marraskuun väliseen aikaan sekä uusintaa kekrin viettoa puhuttelemaan tämän päivän ihmisiä maalla ja kaupungeissa.

Erilaisten kekrijuhlien järjestäminen muun muassa säätiön kekrihankkeen siivittämänä onkin ilahduttavasti lisääntynyt niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Kekristä myös kirjoitetaan ja keskustellaan mediassa varsin paljon. Hankkeen huipentumia ovat olleet tämän lisäksi maailman ensimmäisen kekriaiheisen lastenkirjan ja verkko-opetusmateriaalin julkaiseminen, kekri-sivusto sekä lukuisat kekrikemut ja erilaiset kekritapahtumat.

Kekrituotannot

KEKRI-tuotantojen keskiössä on yhdessäolo ja syyssadosta valmistetuilla tuotteilla herkuttelu, arjesta irtiotto ja tarinoiden rikastama kekriperinne. Hanke koostuu kahdesta pääosiosta: ruoka- ja juhlakulttuurista sekä lasten ja nuorten kulttuurista. Talonpoikaiskulttuurisäätiön rakentama kekrikonsepti sisältää kekrikemut, kekrimenun, kekrirokin, kekritarinat ja kekrileikit. Säätiö on myös rekisteröinyt kekri-tavaramerkin. Vuosina 2009-2012 kekrihankkeiden tuottajana toimi Talonpoikaiskulttuurisäätiön lisäksi kulttuurituotanto Päivi Rajakari Oy.

 
KEKRIKEMUT, KEKRIMENU ja KEKRIROKKI
– ruoka- ja juhlakulttuurin hankkeet

 
kekrikemut

KEKRIKEMUT
– Perheen, sukulaisten, ystävien, erilaisten yhteisöjen ja piirien juhla.


kekrimenu

KEKRIMENU
– Reseptejä ja menuita kotien, ravintoloiden ja julkisten ruokapalveluiden käyttöön.

kekrirokki

KEKRIROKKI
– Rokkia kaikilla mausteilla.
 

KEKRILEIKIT – lastenkulttuurin hankkeet

Kekrin uusintamishankkeen tärkeimmät kohderyhmät ovat lapset, nuoret ja nuoret aikuiset. He voivat tehdä edellisten sukupolvien vuodenvaihteen juhlasta nykyaikaiset kemut, jotka ammentavat kansanperinteestä yhteisöllisyyden ja sadonkorjuujuhlan ja luovat sille kulttuurisesti ja ekologisesti kestäviin arvoihin tukeutuvat muodot.


kekritarinat

KEKRITARINAT
– Syysiltojen satuja ja menneen ajan tarinoita


kekrileikit

KEKRILEIKIT
– Seuraleikkejä, kortti-, lauta- ja muistipelejä kekri-iltojen iloksi kaiken ikäisille.
 
Kekrituotannoille annetusta tuesta kiitämme:
Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto
Koneen Säätiö
Maaseudun Sivistysliitto

Ylläpito

Ylös