kekritarinat

KEKRITARINAT - Syysiltojen satuja ja menneen ajan tarinoita

Tarinat kuuluvat kekriin!

Kekrinä on kerrottu monenlaisia tarinoita, mitä vain kertojan mieleen on pälkähtänyt. Hauskoja ja jopa pelottavia kertomuksia.
Kalevalastakin löytyvä Iso härkä -runo (rivit 17 - 118) kuuluu kekriin. Ison härän runo kuvaa suunnattoman suurta härkää, jota jumalat turhaan yrittävät tappaa. Iso härkä on luonteeltaan mytologinen, se oli alkujaan riittiruno, joka on esikristillisenä aikana liittynyt kekrinä syötyyn ateriaan. Rituaalisella aterialla pyrittiin takaamaan karjan menestys, se etteivät pedot ja taudit iskisi eläimiin. Suorasanaisena kertomuksena Iso härkä löytyy Martti Haavion kirjoittamasta teoksesta Kalevalan tarinat, s. 45 eteenpäin. Tietoa Ison härän runon taustasta löytyy teoksesta Itämerensuomalaisten mytologia (Siikala, A-L 2012) sivut 410 – 413.

Ison härän hengessä kekriin sopivat perinteiset liioittelukertomukset, kuten tämä Isoja asioita. Klikkaamalla tarina avautuu tulostettavassa muodossa.

Kekriin on liittynyt esikristillisellä ajalla esi-isien muistaminen. Ajateltiin, että kekrin aikaan esi-isät ovat liikkellä tarkastamassa, onko kotitila pidetty kunnossa. Heille saatettiin kekrinä kattaa pöytä ja lämmittää sauna, koska uskottiin tyytyväisten esi-isien suojelevan maitaan. Esi-isistä ja kodinhaltioista kerrottiin kekrinä tarinoita.

Kekriin liittyneenä jakoaikana uskottiin tämän maailman ja tuonpuoleisen rajojen olevan ohuimmillaan. Vainajat ja henget saattoivat erityisesti silloin liikuskella ihmisten keskuudessa. Kekrinä on kerrottu kummitustarinoita, jopa joskus hieman peloteltu niillä heikkohermoisimpia.

Kirsi Mäkinen on ammentanut haltioista, vainajista ja muusta taianomaisesta kertovista tarinoista teoksensa Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita (Otava 2011). Teoksesta löydät monta kutkuttavaa kertomusta. Muutama lyhentäen muokattu kertomus Mäkisen teoksesta on luettavissa tästä.

Maailman ensimmäinen kekriaiheinen seikkailukirja, Ahmattien yö, ilmestyi syyskuussa 2013. Kirjan on kirjoittanut Kreetta Onkeli ja kuvittanut Jussi Kaakinen.


Ylös