Päiväkodin juhlasuunnitelma

Opettaja voi perehtyä kekrin taustaan voi lukemalla kekritietoa, ja pitää oppilailleen kekristä opetustuokion. Yhdessä päiväkodin väki voi miettiä, millainen on juuri meidän kekrimme? Erilaisista alueellisista kekriperinteistä kuten ruoista ja juhlatavoista löytyy materiaalia Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kekri-sivustolta.

Ajankohta ja suunnittelu

Kekri on ajankohdaltaan liikkuvainen juhla, voidaan oikeastaan puhua kokonaisesta juhlakaudesta, joka ulottuu Mikkelinpäivästä Pyhäinpäivään eli syyskuun lopulta marraskuun alkuun. Yhdessä voidaan pohtia, milloin me juhlisimme tätä suurta syysjuhlaa. Kekri voi olla hyvä hetki kutsua koolle päiväkodin laajempi lähiyhteisö. Juhlan suunnittelussa on hyvä pohtia kutsuja ja tiedottamista, jos juhlaan pyydetään mukaan esimerkiksi vanhemmat ja mahdollisesti muita yhteistyötahoja.

Yhteinen siivous

Kekriä ennen voidaan perinteen mukaisesti toteuttaa perusteellinen paikkojen siistiminen. Siivotaanko yhdessä juhlatila, vai huolehditaanko ryhmissä vaikkapa tietyn huoneen tai muun vastuualueen siivouksesta ennen kuin juhlitaan?

Valaistus ja koristelu

Kekriä juhlitaan kun päivien valoisa aika vähenee vauhdilla. Sammutetaanko valot ja juhlitaan led-kynttilöiden ja lyhtyjen valossa? Voidaanko pihalle laittaa tervapata, jätkänkynttilä tai rakentaa pieni kokko? Koverrammeko kitupiikkejä nauriista? Koristammeko juhlapaikkaa luonnon antimilla: hedelmällisyyttä symboloivilla oljilla tai haemmeko ulkoa käpyjä, syksynlehtiä ja havuja? Katammeko pöydän syksyn väreissä?

Sadonkorjuu

Kekrinä herkutellaan uuden sadon antimilla. Pidetäänkö nyyttärit vai valmistetaanko yhdessä ruokaa? Pyydetäänkö mukaan lähituottajia? Kekrimenu on perinteisesti koostunut lammas- tai sianpaistista, makkaroista, juureksista ja tuoreesta leivästä. Eri paikkakuntien kekriherkkuihin kuuluvat myös talkkuna, keitetyt ja suolatut pavut, limppu, rieska, juusto, piirakat, kinkku, kala, riista, karjalanpaisti, liha- ja kalakukko sekä vehnäset, kekripullat ja kakku. Inspiroitua voi myös tästä kekrimenusta. Mitkä olisivat meidän kekriherkkujamme? Eräs edullinen ja kevyt juhlanaposteltava on tuoreista vihanneksista leikatut suikaleet kera itsetehtyjen dippien.

Kekripukki ja naamioituminen

Vieraileeko juhlissamme erikseen kekripukki, vai naamioidummeko kaikki kenties kekripukeiksi ja kekrittäriksi? Ennen uskottiin että kekrinä maailma oli hetken aikaa nurinkurin, ja myös miehet saattoivat pukeutua naisen vaatteisiin ja päinvastoin. Onko meillä kaikilla nuttu nurinpäin tai askartelemmeko omat kekripukkinaamarit? Katso päiväkodin opetustuokiosta ohjeet naamareita varten (sivun lopulla). Naamaripohja löytyy tästä.

Ohjelma

Toivottaako vieraat tervetulleeksi kekriemäntä ja -isäntä? Pitäisikö joku pienen juhlapuheen? Siinä voitaisiin kertoa esimerkiksi oman paikkakunnan tai yleisistä kekriperinteistä, kerrata päiväkodin mennyttä kesää ja alkanutta syksyä. Valmistellaanko musiikkiesityksiä, lauletaanko sadonkorjuu- tai muita syyslauluja? Lausutaanko loruja tai runoja? Kekrinä on tavattu pyöriä piirileikkejä, leikkiä ja kertoa tarinoita. Monin paikoin kekriin on kuulunut myös keinuminen.

Yksi mahdollinen leikki on Nauriisilla (leikkiohjeet avautuvat tulostettavassa muodossa klikkaamalla),  joka havainnollistaa hyvin satokauden kulkua. Kekriin sopiva satu on esimerkiksi liioittelukertomus Isoja asioita (tarina aukeaa klikkaamalla). Piirileikeistä käy esimerkiksi Lysti leikki (melodia kuultavissa ja nuotit luettavissa klikkaamalla). Lysti leikin sanat ja tanssiohjeet ovat tulostettavissa tästäMyös päiväkodin opetustuokio sisältää esimerkkejä kekriin sopivista laulusta, leikistä ja askartelusta.
Jos opetustuokio on pidetty ja siihen liittyviä askartelutehtäviä tehty, voidaan omat tuotokset esitellä juhlassa vieraille.

Voidaan myös tutustua Kreetta Onkelin kirjoittamaan ja Jussi Kaakisen kuvittamaan teokseen Ahmattien yö. Tämän kekriaiheisen seikkailukirjan aloitus on luettavissa vapaasti täältä. Voidaan esimerkiksi lukea tarinan alku, keksiä sille yhdessä jatko ja dramatisoida se.

Juhlaväki voidaan jakaa joukkueisiin ja pitää heille kekrivisa. Lue ja tulosta kekrivisa tästä. Jos juhlassa on vain lapsia, suositellaan visan kahdeksaa ensimmäistä kysymystä. Opettajalle tiedoksi oikea vastausrivi: 1c, 2b, 3a, 4b, 5c, 6c, 7a, 8a, 9b, 10b, 11c, 12a, 13c ja 14b. Vastaavanlaisen kekrivisan voi toki koostaa itsekin. Tällainen visa voidaan pitää myös ohjelmassa aivan aluksi, ja jatkaa siitä esimerkiksi puheeseen jossa kerrotaan kekristä tarkemmin.

Juhlan päätös

Jos paikalle on kutsuttu lasten perheet, voidaan juhlan päätteeksi antaa kaikille mukaan jotain kotiin vietävää, esimerkiksi lapsen askartelema kekripukkinaamari. Jos juhla on ilta-aikaan, ja päiväkodin pihalla on jonkinlainen tuli, voi lähtiessään juhlaväki ottaa esimerkiksi omaan kynttilään tai lyhtyyn siitä tulen. Näin yhteisen kekrijuhlan valo kulkeutuu koteihin.
Ylös