Tervetuloa yläkouluikäisten opettajalle tarkoitetulle sivulle!

Kekrin kantavat teemat ovat ylisukupolvinen yhteisöllisyys sekä ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä kehitys. Yläkoulun osio sisältää kekriaiheisen tuntisuunnitelman sekä materiaalin projektia ja kekrijuhlaa varten. Uutuutena vuonna 2014 yläkoulun materiaaleihin on tullut myös kotitalouden tuntisuunnitelma.

Tuntisuunnitelmassa on opetussisältöjen elävöittämiseksi videoita, kuvia, kaavioita ja keskustelukysymyksiä. Tuntisuunnitelma sisältää myös vihkomuistiinpanot ja tehtäviä. Tuntisuunnitelman vaihtoehtona on yläkoululaisille oppilaan sivustolla tekstitehtävä itsenäistä työskentelyä varten.

Yläkoulun kotitalouden tuntisuunnitelma sopii kahden tai kolmen oppitunnin kokonaisuuteen.  Kekrioppitunnin juhla-aterian, Kekrilaudan, on suunnitellut keittiömestari Heikki Ahopelto. Kotitalouden kekrioppitunnilla oppilas perehtyy kekriin sadonkorjuun ja vuodenvaihteen juhlana. Kekrin kautta oppilas tutustuu sesonginmukaiseen ruokaan osana kestävää elämäntapaa. Kekrilaudan reseptit on koottu myös sivustomme oppilaan osioon, jotta niitä voi kätevästi tarkastella esim. mobiililaitteella tunnin aikana tai kotona. Suora linkki oppilaan resepteihin tässä.

Kekriprojektissa voidaan syventyä kekrin teemoihin ja samalla opiskella tai kerrata yläkoulun valtakunnallisen opetussuunnitelman eri aineitten sisältöjä.
Kekriprojekti on oppiaineita integroiva ja eheyttävä monialainen oppimiskokonaisuus, joka edistää ekososiaalista sivistystä, kulttuurista osaamista sekä kestävää elämänatapaa ja kestävän tulevaisuuden rakentamista. Lue tästä lisää siitä, miten kekriprojektissa toteutuvat peruskoulun vuoden 2016 valtakunnallisen opetussuunnitelman arvot, toimintakulttuuria ohjaavat periaatteet sekä laaja-alaiset osaamisalueet.

Kekrijuhla-sivulla on virikkeitä juhlan suunnittelua, valmistautumista, viettoa, mahdollista tarjoilua ja ohjelmaa varten. Kannattaa perehtyä kaikkiin materiaaleihin, vaikka päätyisi toteuttamaan vain yhden osioista tai kenties vain jonkin tehtävän, juhlahetken tai kekrileikin. Kaikissa materiaaleissa on ideoita ja vinkkejä, joista opettaja voi inspiroitua, ja joita voi soveltaa edelleen haluamallaan tavalla. Toivotamme iloista kekriä!

Materiaalit löytyvät kun vie hiiren opettajalle -valikon kohtaan yläkoulu. Vaihtoehtoisesti klikkaamalla tästä pääset suoraan tuntisuunnitelmaan, tästä kekriprojektiin, tästä kekrijuhlaan ja tästä kotitalouden tuntisuunnitelmaan.
Ylös