Tästä löydät kekriaiheisen kotitaloustunnin reseptit.
Kekrilaudan johtoajatuksia ovat kauden mukainen ruoka - siis uuden sadon antimet - sekä yhteinen pöytä ja aterian jakaminen. Laudalle tai pöydälle katetaan tarjoilukulhoissa laudan ”vieraat”. Isäntänä toimii ohukainen, jonka päälle kekrilaudan antimia laitetaan. Tarjoiluehdotuksesta voidaan muodostaa eri laajuisia kokonaisuuksia. Kekrilaudan on suunnitellut keittiömestari Heikki Ahopelto.
Kekrilaudan isäntä – ohukainen
Ohukainen valmistetaan mielellään speltistä ja paistetaan voissa. Lätyn päältä voidaan syödä kaikkia kekrin suolaisia herkkuja, ja se voidaan valmistaa hieman rapeampana kuin tavan lätty.
OHUKAINEN
3 dl täysmaitoa 2 dl spelttijauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja 2 kpl kananmunia 50 g voita 1 rkl sokeria 1 tl vaniljasokeria ½ tl kardemummaa ripaus suolaa
1. Sulata voi. 2. Mittaa maito kulhoon. 3. Vatkaa joukkoon jauhot. 4. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. 5. Sekoita joukkoon sulatettu voi, sokerit, kardemumma ja suola. 6. Anna taikinan turvota viileässä puolisen tuntia. 7. Paista taikinasta ohukaisia. Käytä tarvittaessa vähän voita pannussa, etteivät letut tartu.
Kekrilaudan vieraat
1) Punajuuri
Uunissa kokonaisena paahdettuja punajuuria ja sinihomejuustoa. Vaihtoehtoisena juustona voidaan käyttää tuorejuustoa, jonka lisänä tuoreita yrttejä.
UUNISSA PAAHDETTU PUNAJUURI
1 kg mahdollisimman pieniä ja tasakokoisia, pestyjä, kokonaisia punajuuria kuorineen 1 kg karkeaa merisuolaa 2 rkl rypsiöljyä tuoretta rosmariinia kotimaista sinihomejuustoa
1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. 2. Pese punajuuret. 3. Laita punajuuret sopivankokoiseen uuniastiaan ja kaada päälle karkea merisuola tasaisesti niin, että sitä on alla, päällä ja väleissä. 4. Laita punajuuret uuniin noin tunniksi, tai kunnes punajuuret ovat läpikypsiä. Kypsymiseen tarvittava aika riipuu punajuurteen koosta. 5. Hienonna rosmariini. 6. Kuori punajuuret kuumana ja pilko lohkoiksi. 6. Mausta tilkalla öljyä sekä hienonnetulla rosmariinilla. 7. Laita punajuuret tarjoilukulhoon ja murenna päälle sinihomejuustoa.
2) Palsternakka
Palsternakkapyree syödään lätyllä omenahillokkeen tai makean sipulin kanssa.
PALSTERNAKKAPYREE
1 kg palsternakkaa n. 3 dl kermamaitoa suolaa 100 g voita
1. Kuori ja kuutioi palsternakka. 2. Keitä palsternakka suolavedessä kypsäksi, noin 10 – 15 min. 3. Kaada keitinvedestä noin 90 % pois. Kaada sitten joukkoon kermamaito ja kiehauta. 4. Laita kypsät palsternakat tehosekoittimeen ja kaada mukaan osa nesteestä sekä voi. 5. Soseuta tehosekoittimessa. Lisää nestettä niin, että saat tasaisen soseen. 6. Tarkista maku.
3) Omena
Omenahilloke sopii hyvin yhteen palsternakkapyreen kanssa.
OMENAHILLOKE
0,5 kg kotimaista omenaa 50 g sokeria tuoreita yrttejä tilkka vettä tai mehua (kanelitanko) (sitruunan kuorta raastettuna)
1. Kuori ja kuutioi omenat. 2. Paista omenoita kuumalla pannulla hetki ja lisää sokeri. 3. Vähennä lämpöä, lisää tilkka vettä ja hauduta omenoista sekoitellen juuri ja juuri kypsäksi. 4. Mausta halutessasi kanelitangolla ja sitruunan kuorella. 5. Lisää hienonnetut yrtit.
4) Kurkku
Pikainen mummon kurkku toimii lisäkkeenä sellaisenaan, mutta myös smetanan kanssa lätyllä omana ruokalajinaan.
1. Kuori kurkku ja siivuta ohuiksi siivuiksi. 2. Hienonna tilli. 3. Laita kurkku ja mausteet rasiaan, jossa on tiivis kansi. Sulje kansi. 4. Sekoita ravistamalla astiaa. Laita astia kylmään. 5. Sekoita välillä kääntämällä astia ylösalaisin.
5) Karitsakebakot
KARITSANJAUHELIHAKEBAKOT
isoja puutikkuja liuotettuna vedessä 1 kg karitsanjauhelihaa 1 iso sipuli 2 kpl valkosipulin kynttä 1 rkl ruotetta timjamia hienonnettuna 2 tl suolaa hienonnettua mustapippuria 2 kananmunaa 2 dl kermaa
1. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli, hienonna timjami. 2. Laita liha ja mausteet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Halutessasi voit kuullottaa sipulit ensin pannulla tilkassa öljyä. 3. Lisää kerma ja kananmunat, sekoita taikina tasaiseksi. 4. Anna taikinan tekeytyä hetki kylmässä. 5. Muotoile sitten kosteilla käsillä taikina kebakon muotoisiksi tangoiksi. 6. Työnnä puutikku jokaiseen kebakkoon niin, että se on mahdollisimman keskellä pituussuunnassa. (Tämän voit tehdä myös ruskistamisen jälkeen.) 7. Paista kebakkoja voissa neljältä sivulta, kunnes ne ovat kauniin värisiä. 8. Paista kebakkoja tarvittaessa uunissa 180 asteessa noin 5 – 10 minuuttia niiden paksuudesta riippuen.
Vinkki: Lisäkkeiksi kekrilaudalle käyvät myös smetana, makea tai hillottu punasipuli, tuorejuusto tai juoksutinjuusto.
Kekrilaudan jälkiruoat
1) Ohra
Herkullinen ohravaahto vaatii nopean jäähdytyksen.
1. Kiehauta maito ja sekoita siihen jauhot, suola ja sokeri. 2. Jäähdytä seos kylmäksi esimerkiksi jääkaapissa. 3. Lisää vaahtoutuva vaniljakastike ja vatkaa kuohkeaksi.
1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 2. Vaahdota voi ja sokeri. 3. Lisää muna, sen jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja viimeksi mehu. 4. Nosta taikinasta nokareita pellille leivinpaperin päälle. Jätä ympärille tilaa, sillä pikkuleivät leviävät paistuessaan. 5. Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia.
Vinkki: Ohraherkkujen kanssa maistuu puutarhamarjahillo.
2) Mustikka
Metsien satoa kekrin jälkiruokapöytään. Tarjoillaan halutessa jäätelön tai kermavaahdon kera.
MUSTIKKAPIIRAKKA
250 g huoneenlämpöistä voita 2,5 dl sokeria 3 pientä kananmunaa 5 dl vehnäjauhoja 4 tl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria
Täyte: n. 0,5 l mustikkaa 2 dl kermaviiliä 1 dl sokeria 2 kpl kananmunaa
1. Laita uuni lämpenemään 185 asteeseen. 2. Valmista ensin pohjataikina. Vaahdota voi ja sokeri. 3. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten välillä. 4. Yhdistä keskenään kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää ne huolellisesti sekoittaen taikinan joukkoon. 5. Levitä pohjataikina uunipellille. 6. Valmista täyte yhdistämällä kermaviili, sokeri ja kananmuna tasaiseksi seokseksi. 7. Ripottele mustikat pohjataikinan päälle ja levitä kermaviilitäyte päälle tasaisesti. 8. Paista uunissa noin 35 – 40 min tai kunnes piirakka on kypsä.
Kekrinä iloitaan uudesta sadosta, ja kekri olikin aikoinaan vuoden suurin juhla. Katetaan siis kaunis juhlapöytä ja kutsutaan kaikki mukaan herkuttelemaan!